Nieuws middelbare scholen

Philip Lommers heeft afscheid genomen als directeur van Omnia College en Merewade Praktijkschool. Hij heeft een nieuwe uitdaging gevonden. Philip was werkzaam bij OVO op de locatie Vries Robbéweg vanaf 2006. We bedanken hem zeer voor zijn grote verdienste voor de scholen en wensen hem veel succes toe in de toekomst.

Per 1 oktober is Marieke van den Berg directeur. Zij stelt zich graag aan jullie voor.

Op 24 september 1883 opende het Stedelijk Gymnasium in de binnenstad van Gorinchem zijn deuren. De eerste lessen werden gegeven aan 17 jongens. Dit jaar viert het Gymnasium zijn 135e verjaardag en daarmee het 27e lustrum. Ca. 750 leerlingen en personeelsleden zorgden voor een kleurrijke luchtfoto, een traktatie was hun beloning.

Radio kijken: PWS Radio / telescopie

De droom: met een eigengemaakte telescoop een ver sterrenstelsel waarnemen. Een half jaar bouwden drie leerlingen uit atheneum 6 van het Fortes Lyceum aan hun radiotelescoop. Op 5,4 triljoen km afstand van de Aarde zendt het sterrenstelsel Cygnus A radiogolven uit. Die golven doen er 600 miljoen jaar over om de Aarde, en dus de achtertuin van de leerlingen, te bereiken. En daar worden ze opgevangen door een joekel van een schotel. Het is een demontabel gevaarte van 3 meter doorsnede geworden, dat met grote precisie gericht kan worden op specifieke plekken aan de hemel. Het resultaat: een significante verhoging van het waargenomen signaal, oftewel: bingo! A dream came true.

De samenwerking die OVO in 2015 met Wellant is gestart om alle richtingen van het vmbo aan te bieden op één locatie, houdt in 2020  op te bestaan. Dit is  niet de keuze van OVO, maar voor Wellant was het aantal leerlingen niet voldoende om de locatie in stand te houden.

Stichting OVO heeft de mogelijkheid onderzocht om deze lessen zélf aan te gaan bieden. Helaas is gebleken dat dit niet haalbaar is. Het groene profiel zal daarom vanaf 2020-2021 komen te vervallen. Wél zullen we in 2018-2019 nog de Plant & Dierklas en de Paardenklas aanbieden. Toekomstige leerlingen hebben nog ruim de kans om te ontdekken welke richting zij op willen binnen de profielen: Economie & ondernemen, Horeca, bakkerij en recreatie, Bouwen, Wonen en interieur, Metaal installeren en produceren, Mobiliteit & Transport en Zorg & Welzijn.

Dit schooljaar startte het Technasium in klas 2 met de landelijke techniek- en kunstwedstrijd Artcadia, die jaarlijks georganiseerd wordt door Arcadis. Je werkt in een team aan een creatieve oplossing die antwoord geeft op een vraagstuk uit een stad in het jaar 2080. “Imagine your future”.