Herdenking

Leerlingen van de groepen 8 van de drie scholen van de Meander scholengroep zullen bloemen leggen bij het gedenkteken. De leerlingen hebben hun ideeën opgeschreven over het thema ‘Vrijheid geef je door’. Tijdens de herdenking staat dit centraal.

Door de gebeurtenissen rondom de Gorinchemse Joodse Gemeenschap als uitgangspunt te nemen, leren de scholen de leerlingen wat de gevolgen kunnen zijn van onverdraagzaamheid.

In 1989 werd in Gorinchem een monument opgericht, dat herinnert aan de Joodse stadsgenoten die in de Tweede Wereldoorlog uit de stad werden weggevoerd en van wie er 70 niet terugkeerden. Enkele jaren geleden is het gedenkteken vernieuwd en verplaatst naar het Melkpad te Gorinchem. In de betonnen wand achter het monument werden toen alle 70 namen van de slachtoffers gegrift.

De Meander Scholengemeenschap, bestaande uit de basisscholen Anne Frank, J.P. Waale en De Poorter, heeft het monument geadopteerd. De adoptie van en de herdenking bij het monument heeft een vaste plek in het onderwijs van de drie scholen.

 

Op dinsdag 19 september a.s. om 19.00 uur zal de jaarlijkse plechtigheid bij het monument gehouden worden. Leerlingen van de groepen 8 van de drie scholen van de Meander zullen bloemen leggen bij het gedenkteken. De leerlingen dragen eigen gedichten voor over het thema ‘vrijheid geef je door’.

Belangstellenden zijn van harte welkom.