Sinds vorig schooljaar staat democratie hoog op de agenda bij daltonschool de Poorter. Inhoud geven aan het begrip democratie en kinderen leren wat democratie betekent vindt de school belangrijk.
Kinderen worden in de gelegenheid gesteld om actief mee te denken. Ze leren wat democratie inhoudt doordat ze er op school elke dag mee bezig zijn. Dit gebeurt onder andere in de kinderraad. In deze kinderraad spreekt de directeur van de Poorter, Daan Schneider, met de leerlingen. Dat kan gaan over het vervangen van een schommel, het plaatsen van extra prullenbakken tot zelfs het vernieuwen van een lesmethode of het aanpassen van de schooltijden. Schneider: “Het is elk jaar weer prachtig om te zien hoe de leerlingen -die in de kinderraad willen- campagnevoeren om gekozen te worden” Schneider ziet dat de lessen in democratie ertoe bijdragen dat steeds meer leerlingen zich aanmelden voor de kinderraad.
Mediatoren op de Poorter
Dit schooljaar start de Poorter met mediatoren.
Mediatoren zijn leerlingen die samen met de leerkrachten aanspreekpunt zijn voor andere leerlingen tijdens het buitenspelen. Leerlingmediation is een concrete uitwerking van de Poorter-kernwaarde: verantwoordelijkheid. Kinderen zijn medeverantwoordelijk voor een fijn, positief en veilig schoolklimaat.
Mediatoren zijn altijd leerlingen van de hoogste groepen die andere leerlingen helpen met het oplossen van conflicten. De mediatoren krijgen een training voordat ze zich mediator mogen noemen. 22 maart is de eerste lichting van 16 leerlingen van groep 7 en 8 klaar met de training. Tijdens de drukbezochte open ochtend werden de kersverse mediatoren door de school in het zonnetje gezet met een diploma-uitreiking.
Volgens de directeur van de school is Leerlingmediation een belangrijk onderdeel van de lessen in democratie, Schneider: “Het is een prachtige concrete vertaling van onze visie: Op de Poorter kom je VER! Team, ouders en leerlingen maken samen de school. Een mini-samenleving die voor iedereen prettig moet zijn. Democratie is een groot goed in ons land, dat verdient veel en blijvend aandacht met inhoudelijke lessen”.